Tuesday 23 October 2012

Puteri Ayu





Hmm salah satu kuih kegemaran aku adalah PUTERI AYU..sebab tu aku rasa aku ayu semacam..uweekk ..ferahsan sendirikk..oklah lah moh kite layan resepi kuih sedap ni..

PUTERI AYU (hasilnye dpt dalam 50biji)
Sumber : My resepi

Bahagian atas

  • 1/2 biji kelapa parut -* ambik yg putih je
  • 1 sd makan tepung kanji/ubi
  •  sikit garam
Bahagian Bawah 
  • 4 cwn tpg gandum 
  • 1sdt baking powder
  • 3 bj telor - aku biasa guna telor gred A/B
  • 1 1/2 cwn gula castor -gula pasir pon bole tp blend halus la..
  • 1 1/2 cwn santan biasa
  • 1sdt ovallet 
  • perasa panda sket + pewarna hijau
Cara-cara.
  1. Ayak tepung + baking powder
  2. Pukul gula dan telor  hingga betul2 kembang dan putih -kalau x jadi putih tu maknanya x kembang lg.
  3. Masukkan ovallet ,perasa pandan dan kaler hijau.Pukul hingga sebati.
  4. Masukkan tepung yg di ayak  dan santan berselang- seli hingga habis.
  5. Pukul hingga sebati.
  6. Sapu minyak sikit pd acuan utk elakkan melekat.Sebelum letak kelapa parut.
  7. Bahagian atas tu gaulkan semuanya sekali..kemudian letak dalam acuan dan tekan sikit supaya mampat.
  8. Akhir sekali sudukan adunan tepung tasi dalam acuan.Dan kukus lebih kurang 10 minit gitu.


** Bila kuih da masak dan nak keluarkan dari acuan.sekiranya melekat..gunakan lidi @ pencungkil gigi yg bersih utk keluarkan.jgn guna yg da guna pulak pencungkil gigi tu..hheheheheeh...

1 comment: